Maroko
LOKALNA KUCHNIA,  MAROKO

Przyprawy, zioła, kosmetyki… Smak i zapach Maroka.

przyprawy z Maroka

Kolorowe i pachnące Maroko zachęca do kupna wielu niezwykłych przedmiotów. Może to być rękodzieło, dywany, naczynia, ceramika. Ale jednymi z najczęściej wybieranych są zioła i przyprawy, a także różnego rodzaju kosmetyki. Bo czyż nie ma lepszej pamiątki z Afryki niż odrobina Maroka zamknięta w małym pudełeczku?

Kuchnia marokańska obfituje w intensywne smaki stworzone dzięki aromatycznym przyprawom. To właśnie sekret tradycyjnych dań tego północnoafrykańskiego kraju. Marokańskie targi, nazywane soukami pełne są ziół i przypraw, a także przeróżnych słodkości, od których widoku może zakręcić się w głowie. To tam Marokańczycy zaopatrują się w potrzebne produkty, ale miejsca takie są przede wszystkim rajem dla turystów.


Przyprawy i zioła

przyprawy z Maroka

Długo by wymieniać przyprawy stosowane w kuchni marokańskiej, bo jest ich naprawdę wiele. Bez większości z nich Marokańczycy nie wyobrażają już sobie gotowania.

Kumin – ma bardzo specyficzny, korzenny zapach. Nadaje potrawom aromatu, ale nieocenione są również jego lecznicze właściwości: pobudza soki trawienne, działa przeciwzapalnie i moczopędnie.

Szafran – nazywany jest najdroższą przyprawą świata. Jego pozyskiwanie jest niezwykle czasochłonne – z kwiatów krokusa wyciąga się kilka pomarańczowo-czerwonych nitek, które następnie się suszy. Nie uprawia się go masowo, a w Maroku w rejonie Taliouine, w Atlasie Wysokim. Na szczęście wystarczy dodać do potrawy niewielką ilość, by poczuć jego intensywność. Szafran nadaje daniom żółty kolor i wyrazisty smak, choć samodzielnie jest raczej gorzkawy. Mnie smakował w tajine. Roślina wykorzystywana jest również w medycynie i kosmetyce. Zapobiega wielu chorobom, m.in. nowotworom.  Trzeba uważać, by nie kupić fałszywego produktu.

Kardamon – przypominający trochę wysuszone pestki słonecznika to jedna z droższych przypraw, zaraz po szafranie. Dodawany jest do sosów, sałatek oraz deserów.

Cynamon – znany dobrze w polskiej kuchni idealnie nadaje się do dań słodkich, ale nie tylko, bo dobry jest do różnego rodzaju mięs a nawet do herbaty

Kurkuma – jest przyprawą nadającą potrawom żółty kolor. Zmielona służy Marokańczykom jako barwnik do ryżu i makaronu oraz ciast. Idealna do sosów i zup.

Najpopularniejszą mieszanką przypraw jest w Maroku Ras el Hanout. W jej skład wchodzą kumin, imbir, kardamon, kurkuma, gałka muszkatołowa, pieprz, papryka, ziele angielskie, cynamon i wiele, wiele innych. Nadaje się do przyrządzania najpopularniejszej potrawy marokańskiej – tajine. (Zob. → “Gdzie podają najlepszy tajine?”)

Kolendra – to jedno z popularniejszych ziół dodawanych do zup i sosów, ma pieprzowy i ostry smak.

Mięta – znana od lat w lecznictwie, działa uspokajająco, przeciwbólowo i przeciwbakteryjnie. Przede wszystkim jest podstawą ulubionej herbaty Marokańczyków.

przyprawy z Maroka
intensywne barwy i smaki marokańskich przypraw

przyprawy z Maroka


Herbaty

herbata z Maroka

Specjalnie parzona i pijana codziennie herbata – atai – jest nieodłącznym elementem marokańskiej kultury. Jest też oznaką gościnności – w Europie ludzie spotykają się przy alkoholu, w Maroku właśnie przy herbacie. Nawet poczęstowano nas nią na targu, zanim rozpoczęliśmy zakupy. Parzenie charakterystycznej dla Maroka herbaty to wielki rytuał: zieloną herbatę przygotowuje się w specjalnym imbryku, dodając liście mięty i cukier. To ten ostatni sprawia, że nie każdemu napój musi smakować. Popularne są też mieszanki herbat z ziołami. Tak przygotowana mikstura orzeźwia i działa uspokajająco.

imbryk do herbaty
na souku można kupić imbryk do zaparzania marokańskiej herbaty

Słodycze

słodycze z Maroka

Marokańskie targi pełne są również słodkich ciasteczek oraz bakalii. Te najpopularniejsze to:

Chebakia – smażone, sezamowe ciastko z migdałami i miodem

Makrout – smażone i chrupiące, z nadzieniem daktylowym, maczane w miodzie

Ghriba – występuje w różnych wersjach, często z kokosem i nadzieniem owocowym, może być także orzechowa

Wszystko pyszne i ociekające miodem lub lukrem, bo Marokańczycy kochają słodki smak. Uwaga na kalorie!!!

słodycze z Maroka
ilość słodyczy przyprawia o zawrót głowy

słodycze z Maroka


Kosmetyki

kosmetyki z arganu

Naturalnym skarbem Maroka jest roślina o nazwie argan. Wykorzystywany jest w kuchni do produkcji oleju spożywczego, ale przede wszystkim jego cudowne właściwości odmładzające stosowane są w kosmetyce. Zawiera kwasy tłuszczowe, bardzo dużo witaminy E i antyoksydanty. Można go kupić w postaci kremu czy olejku. To tzw. eliksir młodości, bo chroni nasz organizm przed starzeniem się komórek. Ręce wyrabiających argan staruszek wyglądają jak u 20-stolatek! Z owoców arganowca, a dokładniej z pestek, który rośnie tylko w Maroku, berberyjskie kobiety tłoczą olej. Olej arganowy kosmetyczny ma dużo więcej składników odżywczych, bo tłoczony jest na zimno, podczas gdy do oleju spożywczego pestki arganowca są uprzednio prażone. Oprócz odmładzania pomaga naprawdę na wiele: na poparzenia słoneczne, rany, choroby skóry.

My przywieźliśmy właśnie takie olejki, kremy, a także kryształki eukaliptusa, dobre na oczyszczenie dróg oddechowych.

apteka w Maroku
w aptece nie brakuje leczniczych ziół

Eksperymentowanie w kuchni z pomocą przypraw i ziół przywiezionych z Maroka to czysta przyjemność. Jeśli chcecie zrobić bliskim niespodziankę, to na soukach nie brakuje pomysłów na prezenty dla miłośników kuchni, amatorów słodyczy i naturalnych kosmetyków.

Czas » lipiec 2016

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.