Paella
HISZPANIA,  LOKALNA KUCHNIA,  REGION WALENCJI

Paella – królowa hiszpańskiej kuchni

paella

Kuchnia hiszpańska to jedna z najpopularniejszych i moim zdaniem najsmaczniejszych kuchni na świecie. Aromatyczna, wyrazista i kolorowa, ale przede wszystkim różnorodna. Gazpacho, tortilla, owoce morza, chorizo, dojrzewające szynki czy podawane w barach przekąski tapas to tylko fragment tego, co serwują mieszkańcy tej części Półwyspu Iberyjskiego. Ale potrawą, która najbardziej skradła moje serce jest hiszpańska paella.


Paella wywodzi się z Walencji. Podstawą jej przygotowania jest szeroka, ale płytka patelnia z dwoma uchwytami (paellera), a także specjalna odmiana ryżu, nadający aromat i żółty kolor szafran oraz oliwa, cebula i pomidory. Reszta zależy już od pomysłowości kucharza, istnieje bowiem wiele odmian tego dania. Moja ulubiona to paella marinara – z owocami morza takimi jak krewetki, małże i kalmary. Ale nie trzeba ich lubić, by spróbować i zachwycić się tą tradycyjną hiszpańską potrawą. Paellę bowiem podaje się również z kurczakiem, królikiem, kiełbasą chorizo i różną kombinacją warzyw. Często miesza się te składniki, by powstała tzw. paelle mixta. Z kolei tradycyjna paella valenciana zawiera królika, kurczaka, fasolę, a także ślimaki.

paella
moja ulubiona – z owocami morza

paella

paella
na mniejszej patelni paella con pollo, czyli z kurczakiem

Sekretem niezwykłego smaku jest średnioziarnisty i podprażony ryż dodawany do podsmażonych wcześniej składników (nazywanych sofrito), który zalewa się – według uznania – wodą, bulionem mięsnym lub rybnym i winem. Nie wolno go mieszać, trzeba cierpliwie czekać, aż wchłonie wszystkie płyny. Sztuką jest, by ryż nie był zbyt suchy albo rozgotowany. By odmierzyć właściwą ilość Hiszpanie wsypują go na patelnię “rysując” krzyż. Żeby wszystkie smaki paelli odpowiednio się przegryzły najlepiej po ugotowaniu zostawić ją przykrytą na ok. 10 minut. Na wierzch kładzie się kawałki cytryny, którą przed spożyciem skrapia się danie. Przyjmuje się, że najsmaczniejsza wychodzi, gdy przygotowuje się ją na powietrzu, nad ogniem z drzewa pomarańczowego, które dodaje jej niezastąpionego aromatu. Tak zresztą przyrządzano ją pierwotnie – spotykający się przy ognisku rolnicy do gotującego się ryżu dodawali to, co akurat mieli pod ręką.


paella
paella w restauracji w Alicante, tuż przy Explanada de Espaňa

Paellę jadłam w różnych regionach Hiszpanii: Na Balearach, Wyspach Kanaryjskich, w Katalonii i regionie Walencja. Najpyszniejszą podają w restauracji “La Cova” w porcie w El Campello, niedaleko Alicante.

“La Cova”, Paraje La Illeta, 03560 El Campello

Jest to eleganckie i jednocześnie przytulne miejsce, które po pierwsze przyciąga wspaniałymi daniami, po drugie panoramą na morze, port i plażę i po trzecie obsługą, dzięki której chce się tam wracać. Kelner zawsze prezentował nam gotową paellę i pytał czy zostawić ją na stole, czy nałożyć odpowiednie porcje. U nas zawsze wygrywało jedzenie prosto z patelni.

paella
takie widoki z restauracji “La Cova”

Paella jest nie tylko ucztą dla podniebienia, ale także sytym posiłkiem. Z jednego dużego naczynia spokojnie może najeść się cała rodzina. Próbowałam innych dań kuchni hiszpańskiej, ale paella ma w sobie coś takiego, że zamawiałam ją każdego dnia i nigdy nie miałam dość. Szczególnie z kieliszkiem zimnej sangríi!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.